flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Апеляційного суду Донецької області підвищили кваліфікацію.

01 жовтня 2018, 09:30

24 – 28 вересня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів. 

    Від Апеляційного суду Донецької області участь у підготовці взяли судді судової палати у кримінальних справах та справах про адміністративні правопорушення (м. Маріуполь)Тетяна Топчій, Анжеліка Преснякова.

    Відкрив захід проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який поінформував суддів про законодавчі та конституційно–правові процеси, що відбуваються нині в Україні. Зокрема, він відмітив, як модернізувались інститути дисциплінарної відповідальності та освіти суддів, зросла їх значущість як факторів суддівської кар’єри. Також проректор ознайомив суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки. 

    Радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова виступила з доповіддю на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”.

    До обговорення дискусійного питання щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (ч. 3 статті 404 КПК України) суддів залучила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук та звернула увагу на шляхах реалізації принципу змагальності сторін у суді апеляційної інстанції і вирішення судом апеляційної інстанції питання щодо повторного дослідження доказів наданих під час розгляду в суді першої інстанції. Також викладач-тренер приділила увагу проблемним питанням стосовно розгляду клопотань про проведення негласних слідчих (розшукових) дій та порядку зняття грифу таємності і оприлюднення ухвал слідчих суддів апеляційних судів.

    Заступник голови Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Валентина Щепоткіна обговорила зі слухачами особливості кримінального провадження в суді апеляційної інстанції і зосередила увагу на питанні щодо підстави для скасування вироків і ухвал місцевого суду судом апеляційної інстанції та призначення нового розгляду в суді першої інстанції.

    Про застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у кримінальному судочинстві та рішення ЄСПЛ проти України за статтями 5 та 6 ЄКПЛ доповіла представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014-2018 р.р.), адвокат Жанна Лук’яненко. Вона окреслила важливість міжнародних стандартів щодо забезпечення права особи на свободу та особисту недоторканність й забезпечення права особи на справедливий судовий розгляд, їх імплементацію у національне законодавство.

    З доповіддю «Про особливості кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України» виступила адвокат, кандидат юридичних наук, експерт з правових питань Ганна Маляр.

    Начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат психологічних наук Ганна Савченко акцентувала увагу на актуальному  питанні щодо запобігання розвитку професійного вигорання.

    Питання щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження та міжнародної правової допомоги при проведенні процесуальних дій обговорила  головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська.

    Головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш доповіла про письмові види ділового спілкування та акцентувала увагу на правилах правописи під час оформлення проектів судових рішень.

    У ході підготовки судді обмінялися думками, виконали індивідуальні та практичні завдання, обговорили проблемні питання та обміркували шляхи їх вирішення.  

    По завершенню навчання судді отримали сертифікати Національної школи суддів України.