flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретарі судового засідання покращили методи своєї роботи

10 вересня 2018, 13:42

3-7 вересня 2018 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено підготовку  секретарів судового засідання окружних та апеляційних судів.

Від Апеляційного суду Донецької області підготовку пройшли секретарі судового засідання Галина Герасимова, Сергій Іл’яшенко, Христина Кіпрік та Анастасія Костоманова.

Відкрив навчання директор регіонального відділення Олександр Мартиненко, який привітав усіх слухачів і обговорив з ними очікування від даної підготовки. Заступник директора Алла Баштанник ознайомила слухачів з програмою підготовки і викладацьким складом, регламентом роботи заходу та інтерактивними методами навчання слухачів, які використовуються в НШСУ.

Під час навчання суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Максим Таус зупинився на основних положеннях судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки і зосередив увагу слухачів на основних напрямках реформування судової системи.

Про судовий розгляд справ щодо злочинів проти правосуддя, а також про провадження у справах про адміністративні правопорушення і оформлення протоколів про адміністративні правопорушення зі свого досвіду розповіла суддя у відставці Галина Маймур.

Актуальними для учасників підготовки стали інтерактивні лекції судді Миколи Перекопського щодо вивчення основ тайм-менеджменту і гендерних аспектів в організації роботи суду.

Керівник апарату Лілія Ткаченко детально зупинилась на завданнях та обов’язках секретаря судового засідання і порядку ведення діловодства та архівної справи в суді.

Практично значущою для секретарів судового засідання стала лекція про використання технічних засобів у роботі суду і проведення фіксації судового процесу, а також про алгоритми дій при виявленні несправності засобу фіксування судового засідання та дії секретаря судових засідань під час провадження у режимі  відеоконференції керівника регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергія Овчарова.

Заступник керівника апарату суду Оксана Бабай обговорила із слухачами проблему взаємодії судів із засобами масової інформації щодо забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.

Суддя Марина Власенко розповіла учасникам про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, про шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами, в тому числі про покращення навичок комунікації у роботі з людьми з особливими потребами.

Доцент кафедри української мови Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, кандидат філологічних наук Ольга Хрушкова під час проведення інтерактивної лекції звернула увагу слухачів на особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю, а також провела експрес-опитування і практичне заняття з використанням роздаткового матеріалу.

Суддя, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко у своїй лекції звернула увагу на практику застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також застосування договорів про правову допомогу з іншими державами.

Корисну інформацію про інновації у судочинстві і зміни у законодавстві надав слухачам суддя, кандидат юридичних наук Дмитро Мовчан.

Також під час підготовки доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько  приділив особливу увагу тлумаченню норм антикорупційного законодавства і електронному декларуванню.

За результатами підготовки секретарі судового засідання Апеляційного суду Донецької області отримали відповідні сертифікати Національної школи суддів України.