flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання постійно діючої робочої групи РСУ з питань розвитку суддівського самоврядування у Донецькій області

06 вересня 2018, 14:08

04 вересня 2018 року в приміщенні Донецького апеляційного адміністративного суду у місті Краматорську відбулась установча зустріч постійно діючої робочої групи Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування у Донецькій області.

Відкрив зустріч керівник робочої групи, член Ради суддів України, суддя Краматорського міського суду Донецької області Дмитро Костюков, який окреслив першочергові завдання робочої групи та основні напрямки її роботи.

Учасники робочої групи обрали відповідальних за напрямки роботи осіб, а саме: відповідальними за напрямок «Організація роботи суддів регіону» визначено суддю Донецького апеляційного адміністративного суду Тетяну Арабей та суддю Краснолиманського міського суду Донецької області Олександра Мірошниченко; за виконання завдань напрямку "Забезпечення незалежності судів і суддів" відповідальними обрано заступника голови Апеляційного суду Донецької області Андрія Гапонова та заступника голови Костянтинівського міського суду Донецької області Олену Каліуш, а за напрямок "Внутрішня і зовнішня комунікація" відповідатимуть заступник голови Краматорського міського суду Донецької області Анастасія Михальченко та судя Красноармійського міського суду Донецької області Софія Данилів.

Під час засідання члени робочої групи обговорили організаційні моменти роботи судів Донецької області, питання щодо матеріального забезпечення судів та забезпечення суддів службовим житлом, організації безперервної роботи канцелярії суду, проблеми комунікації суддівської гілки влади із засобами масової інформації.

Також суддя Краснолиманського міського суду Донецької області Олександр Мірошниченко запропонував відповідальним за напрямки роботи групи особам  внести на наступне засідання пропозиції щодо стратегії діяльності робочої групи.

Заступник голови Апеляційного суду Донецької області Андрій Гапонов зазначив, що суддя, у випадку втручання у його діяльність, не повинен лишатися наодинці з цією ситуацією. Необхідно здійснювати постійний моніторинг ситуації щодо незалежності суддів та розробити спільний алгоритм дій у разі тиску на суддів. Також Андрій Гапонов зауважив, що для формування об’єктивної громадської думки про діяльність суду необхідно судові рішення роз’яснювати зрозумілою для громадян мовою.

Під час обговорення суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Софія Данилів запропонувала залучати майбутніх журналістів - студентів відповідних факультетів до висвітлення роботи судів, з метою отримання ними професійних навичок у даній сфері та підвищення рівня обізнаності про діяльність судової гілки влади.

По завершенні заходу, керівник робочої групи Дмитро Костюков запропонував засідання робочої групи проводити не рідше одного разу на місяць, а у разі потреби – проводити такі зустрічі невідкладно.

Постійно діючі робочі групи Ради суддів України в областях було створено рішенням РСУ№14 від 18.05.2018 з метою розвитку та підтримки суддівського самоврядування на місцевому рівні в усіх регіонах України.