flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведені підсумки роботи Апеляційного суду Донецької області у І півріччі 2018 року

10 серпня 2018, 14:59

09 серпня 2018 року в Апеляційному суді Донецької області в режимі відеоконференції з частиною апеляційного суду у місті Маріуполі відбулась нарада суддів апеляційного суду.

          Відкрив нараду голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Лісовий, який виступив з доповіддю «Про стан здійснення правосуддя Апеляційним судом Донецької області у першому півріччі 2018 р.». На початку доповіді Олександр Лісовий довів до відома, що у звітному періоді в Апеляційному суді Донецької області проведена робота з поліпшення умов перебування в суді осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення; облаштована кімната для конвойної служби та осіб, які тримаються під вартою; на прилеглій території обладнано спеціальне місце для паління. Також зазначено, що у звітному періоді фактично здійснювали правосуддя 55 суддів замість передбачених 70 за штатом. Середньомісячне навантаження на суддю Апеляційного суду Донецької області у першому півріччі 2018 р. збільшилось на 57,93% та складає 31,65 справ та матеріалів. Наводячи статистичні дані, голова суду звернув увагу на збільшення надходження на 27,72% у звітному періоді справ та матеріалів, збільшення їх розгляду на 29,33% та збільшення залишку нерозглянутих справ на 19,22%. Завершуючи свій виступ, Олександр Лісовий висловив подяку всім суддям за плідну працю у звітному періоді.

 

          Секретар судової палати у кримінальних справах та справах про адміністративні правопорушення (м. Бахмут) Світлана Савкова у своїй доповіді «Про причини скасування та зміни судових рішень в касаційному порядку у кримінальних справах та провадженнях у першому півріччі 2018 р.» навела статистичні дані скасованих та змінених вироків та ухвал у звітному періоді, що складає 2,27%  від розглянутих справ та проваджень, що є нарівні з показником за перше півріччя 2017 року та навела причини скасування та зміни судових рішень, переглянутих в касаційному порядку Верховним Судом. Секретар судової палати у кримінальних справах та справах про адміністративні правопорушення (м. Маріуполь)  Геннадій Гришин так само навів статистичні дані скасованих та змінених судових рішень у звітному періоді, що складає 4,8% (проти 6,8% у першому півріччі 2017 р.) від розглянутих справ та проваджень та зауважив про поліпшення якості роботи суддів судової палати.

 

          Про причини скасування та зміни судових рішень в касаційному порядку у цивільних справах у першому півріччі 2018 р. доповіли секретарі судової палати у цивільних справах Володимир Азевич (м. Бахмут) та Ольга Пономарьова (м. Маріуполь). Володимир Азевич довів до відома, що у м. Бахмуті кількість скасованих та змінених судових рішень складає 3,53% (проти 6,26% у першому півріччі 2017 р.) від загальної кількості розглянутих в апеляційній інстанції, а Ольга Пономарьова доповіла, що кількість скасованих судових рішень у м. Маріуполі від загальної кількості розглянутих справ у першому півріччі 2018 року становить 0,46% (проти 3,99% у першому півріччі 2017 р.). Вказані цифри свідчать про покращення якості розгляду справ суддями судових палат у цивільних справах.

          З доповіддю «Про стан надання методичної допомоги місцевим судам Донецької області у першому півріччі 2018 р.» виступили заступники голови суду Андрій Гапонов (м. Бахмут) та Ростіслав Гєрцик (м. Маріуполь), які довели до відома, що методична допомога надавалась всім місцевим судам, але незважаючи на це, спостерігається тенденція збільшення залишків нерозглянутих справ у звітному періоді у порівнянні з першим півріччям 2017р. Також заступники голови суду звернули увагу суддів-кураторів на необхідність продовжувати надання методичної допомоги, особливо тим судам, в яких спостерігаються залишки нерозглянутих кримінальних справ та проваджень, по яким особи утримуються під вартою.