flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова та заступники голови суду пройшли підготовку для підтримання своєї кваліфікації

22 червня 2018, 11:09

8–20 червня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено підготовку суддів, обраних на адміністративні посади за програмою для голів та заступників голів апеляційних судів.

          У підготовці взяли участь голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Лісовий та заступники голови суду Андрій Гапонов і Ростіслав Гєрцик.

          Вітальною промовою підготовку відкрив ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук. Ректор розповів про запровадження кардинально нових освітніх підходів та практик із використанням інтерактивних, практично орієнтованих методів навчання в Національній школі суддів України, зупинившись окремо на аспектах діяльності щодо модернізації підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів. У своєму виступі Микола Оніщук зосередив увагу суддів, які займають адміністративні посади, на змінах у системі організації судової влади, модернізації законодавства в питаннях добору, освіти суддів, їх відповідальності та доброчесності.

          Голова Державної судової адміністрації України, кандидат наук з державного управління, заслужений економіст України Зеновій Холоднюк розповів про здійснення перевірки судом зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, шляхи удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення судів, якості судочинства та детально зупинився на практиці застосування законодавства про закупівлю товарів, робіт, послуг, у тому числі зі застосуванням електронної системи публічних закупівель “Prozzoro”.

          Актуальне питання щодо повноваження голови суду в організації вивчення та узагальнення судової практики висвітлив суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України, член Консультативної ради європейських суддів, професор кафедри історії і теорії держави та права Запорізького національного університету Віктор Городовенко.

          Голова Вінницького апеляційного адміністративного суду, почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса, заслужений юрист України Віталій Кузьмишин розкрив тенденції та шляхи оптимізації адміністрування суду в умовах реорганізації та ліквідації.

           Під час інтерактивної лекції голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду у Великій Палаті Верховного Суду, доктор юридичних наук Олег Ткачук  залучив очільників судів до обговорення важливих питань щодо статусу судді у правовій державі (європейський та національний досвід) та розповів про проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

          У своїй доповіді член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, академік Національної академії правових наук України Сергій Прилипко розкрив перспективи подальшого реформування судової системи України та проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.

          Суддя Львівського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олександр Сасевич запропонував до обговорення актуальні питання щодо забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду в засобах масової інформації та ролі, сфери відповідальності голови суду у спілкуванні з представниками ЗМІ, підтримання добрих відносин із медіа, дотримання вимог до поведінки під час інтерв’ю на камеру, а також питання щодо кризових ситуацій в суді.

          Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр обговорила з очільниками судів проблеми юридичної оцінки девіацій у сфері правосуддя, основ національної безпеки та адміністрування в судах.

          Цікаву лекцію щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма провела викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш. Судді удосконалили свої знання орфографічних і лексичних норм ділового мовлення, проаналізували типові помилки, виконали практичні завдання та обговорили їх результати.

           Також корисним та доцільним для використання в роботі є виступ провідного наукового співробітника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидата психологічних наук Андрія Маслюка щодо запобігання професійному вигоранню та ролі голови суду у психологічній адаптації судді до своєї професії.     

           Під час підготовки очільники судів оволоділи інструментами протидії тиску, вміннями раціонально розподіляти ресурси організації, приймати нестандартні управлінські рішення, встановлювати й підтримувати систему відносин із громадськістю, навичками психологічної витримки, стресостійкості.

           За результатами підготовки учасники заходу отримали відповідні сертифікати НШСУ.